YRITTÄJÄ HENKEEN JA VEREEN
Mittametallin johtaja ja pääosakas Jari Kolehmainen on toiminut yrittäjänä 40 vuotta eli koko aikuisikänsä.
Juttu julkaistu Mittari-lehdessä vuonna 2018
Vuonna 2012 Kolehmainen kumppaneineen perusti Mittametallin Heinolan Hevossaareen. Näiden vuosien aikana yritys on lähtenyt sellaiseen nousukiitoon, että vuonna 2019 Heinolan Yrittäjät valitsi Kolehmaisen Vuoden Yrittäjäksi.
Vaikka palkinto tuli elämäntyöstä, näyttöjä on tullut kosolti myös viime vuosina.
Kun Jari Kolehmainen kumppaneineen perusti Mittametallin Heinolan Hevossaareen, taloudellinen taantuma oli syvimmillään.
Heikentynyt kasvu kärjisti euroalueen ongelmia ja myös Suomessa taantuman paheneminen näytti vääjäämättömältä.
”Näin jälkeenpäin ajatellen Mittametallin perustamisessa siihen aikaan ei ollut mitään järkeä”, Kolehmainen tuumii nyt.
”Ihan hullu hanke.”
Mutta joskus hullunkin hankkeen voi kääntää menestyväksi yritykseksi, ja juuri näin Kolehmainen joukkoineen Mittametallille on tehnyt.
Kuudessa vuodessa yritys on hankkinut vankan asiakaskunnan, työllistää nykyään noin 40 henkeä ja investoi koko
ajan uusimpaan konekantaan.
MITTAVA URA
Siihen on tarvittu vankka yrittäjän kokemus.
”Ensimmäinen työpaikkani oli isäni yritys Lankapaja Oy, jossa aloitin 17-vuotiaana. Hyvin nopeasti isä ryhtyi luopumaan osakkeistaan, jolloin minä aloitin osayrittäjänä pienellä osuudellani. Kohta olinkin tilanteessa, että puolet Lankapajan osakkeista oli hallinnassani.
Lankapaja ei kuitenkaan ollut Jari Kolehmaisen eläkevirka.
Vuonna 2012 Kolehmaisella oli takanaan mittava ura teollisuuden parissa. Kolehmaisen edellinen yritys Puume Oy valmisti myymäläkalusteita. Siihen tarpeeseen Puume Oy:lle hankittiin aikoinaan teollisuushalli Heinolan Hevossaaresta.
”Erinomainen halli hyvältä paikalta ja hintalappu kohdallaan”, Kolehmainen luonnehtii.
”Olin mukana Puume Oy:ssä kahdeksan vuotta, jonka jälkeen myin Puumen toiminnon pois. Kiinteistö jäi kuitenkin minulle. Ja pari vuotta yrityskaupan jälkeen entiset kumppanit keksivät puolestaan myydä minulle Puumen vanhat ja väsyneet metallikoneet.”
”Ajattelin, että voisin käynnistää vielä yhden laboratorion. Siihen tulisin soveltamaan menetelmiä, joihin uskon”, Kolehmainen kertoo.
Tässä vaiheessa uusi yritys määritteli myös tulevan toimintansa arvoja, jotka liittyvät muun muassa työpaikan henkeen.
”Työ voi olla kovaa, mutta sen pitää olla kivaa. Työpaikan henki on äärimmäisen tärkeä asia”, Kolehmainen kumppaneineenlinjasi.
Hän tarkentaa vielä:
”Piti irrottautua, tehdä jotain omalla tavallaan. Yksi meidän keinomme nousta laatuyritykseksi oli se, että henkilöstö sitoutettiin tarjoamalla yrityksen osakkeita. Tällä hetkellä työntekijöistä noin puolet on osakkaana yrityksessä ja omistaa vajaan puolet osakekannasta.”
TEBOIL-KAHVITTELU
Nykyään Mittametallin hallissa saman katon alla on nykyaikaiset laitteet monipuoliseen ohutlevynkäsittelyyn, putkilaser ja oma maalaamo. Asiakaskunta koostuu kone-, laite-, laivanrakennus- ja kalusteteollisuudesta. Tämän vuoden liikevaihdon Kolehmainen ennakoi nousevan 4,5 miljoonaan euroon.
Mutta ennen nousua oli talouskriisi. Uuden yrityksen matka menestykseen ei lama-Suomessa ollut todellakaan helppo.
Vaikein vaihe koettiin vuoden 2014 lopulla. Mittametalli oli ajautunut taloudellisesti kuilun partaalle. Kuukausittaista laskutusta ei oltu vielä saatu sille tasolle, että se olisi kattanut menot ja kiinteät kulut. Tunnelma tehtaan johdossa oli todella jännittynyt. Välillä Jari Kolehmaisesta tuntui, että hän itse oli ainoa, joka uskoi Mittametalliin – ja oli päiviä, ettei edes hän itse jaksanut uskoa yrityksen nousuun.
Eräänä päivänä vuoden 2014 joulukuussa Kolehmainen ja silloinen tehdaspäällikkö Jukka Merikari pitivät keskenään kriisipalaverin läheisellä Teboililla.
”Siinä kahvikupin äärellä pohdimme pistämmekö Mittametallin nippuun vai pumppaammeko siihen vielä vähän lisää rahaa. Onneksi päädyimme siihen, että yritämme vielä”, Kolehmainen toteaa.
Teboil-palaverin jälkeen on tapahtunut huimia asioita. Mittametalli lähti uskomattomaan nousuun, joka puolestaan on mahdollistanut investointien jatkumisen ja ammattitaitoisen henkilökunnan määrän kasvattamisen.
Kuten tämän lehden sivulla 9 Kolehmainen toteaa, Mittametallille on ”siivilöitynyt asiakkaiksi isompaa asiakaskuntaa”.
Kun puhutaan yrityksen kasvattamisesta, yksi Kolehmaisen lempiaiheista on teknisten ratkaisujen haltuunotto.
”Yrityksen on koko ajan osattava kehittää omia toimintatapojaan. Kasvun esteitä pystyy raivaamaan ottamalla haltuun teknisiä ratkaisuja. Meillä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asiakkaidemme tuotteiden valmistaminen tapahtuu parhaalla mahdollisella tavalla nykyaikaista valmistustekniikkaa ajatellen. Siksi meillä on oma tuotesuunnitteluosasto ja tarjoamme aina asiakkaillemme tuotteiden suunnittelua alusta lähtien.”
”Tuote pitää miettiä paitsi tuotteen kannalta, myös tuotteen valmistettavuuden kannalta mahdollisimman tarkasti”, Kolehmainen korostaa.
Lopuksi: minkä neuvon palkittu yrittäjä antaa aloittelevalle yrittäjälle?
”Lainaan tässä asiassa tanssija-koreografi Jorma Uotista, jolta tätä asiaa tiedusteltiin erässä tilaisuudessa. Uotinen vastasi kysyjälle, että ei menestykseen voi tähdätä. Jos menestys on tullakseen, se tulee sivutuotteena, kun tekee parhaansa.”